Najbolja pita sa sirom u Valjevu

Preporučujem pekaru Inka u Valjevu

Pekara Inka se nalazi u centru Valjeva. U pekari se pravi samo nekoliko vrsta proizvoda ali su stvarno vrhunski. Burek im je fenomenalan, lepinja sa kajmakom i čvarcima fantastična. Njihova pita sa sirom je sigurno najbolja u gradu, napravljena je od pravih domacih razvijenih kora i odličnog sira.

Pekara je spolja skoro neprimetna: nema upadljiv izlog, bez jakog svetla, 4 stepenika da se popneš do nje... ali to ne sprecava da uvek bude red pred pekarom. Ništa ne blješti, samo su proizvodi preukusni i predivni, a i gazdarica je jedna pristojna, uredna i čista žena.

Sve tekstove istovremeno objavljujem na platformama TripAdvisor i FourSquare

Super skupe super terme u Vrdniku

Preporučujem hotel Fruške terme

Fruške terme su odlične i za porodice, i za samostalno uživanje. Usluga i hotelsko osoblje je super, hrana je kvalitetna. Bazeni su čisti i topli, spa i wellness jako lepi i profesionalni, prostor za decu – odličan. Sobe su isto bas dobre. Stvarno je sve fantastično, i još sve to na 45 minuta od Beograda, ali nije za svačiji džep; dosta su skupi.

Sve tekstove istovremeno objavljujem na platformama Google Maps, Wordpress, Blogspot, Blog.rs, TripAdvisor i FourSquare

Izbegavajte Diwali Mahal

Ne preporučujem indijski restoran Diwali Mahal

Želja nam je bila da pojedemo neka od jela koja je su tradicionalna i popularna indijska jela, a strašno smo se razočarali.

Pirinač je bio totalno prekuvan, raspao se skroz. Jelo koje bi trebalo da bude beli sir kuvan u spanaću, zapravo su to bile čitave kriške mladog sira potopljene u onaj smeznuti spanać koji u merkerima prodaje na ciglu. Ja sam imao i sa cime da uporedim. U Americi u indijskom restoranu sam probao to jelo, gde dobiješ kuvane sitne kockice belog sira koje su malo tvrđe, u svežem spanaću, i to je jako ukusno jelo. Takođe smo naručili neko meso u sosu od kokosa koji je zapravo izgledalo kao da su kuvali meso u običnoj vodi, pa onda u to uvalili zapršku sa malo nekog začina. Jako loše, skupo i nejestivo.

Sve tekstove istovremeno objavljujem na platformama Google Maps, Wordpress, Blogspot, Blog.rs, TripAdvisor i FourSquare

Pljeskavica u ruhu burgera

Ne preporučujem Znači Pub

Poručili smo burger iz Znači paba, a dobili pljeskavicu. Jednu običnu pljeskavicu u zemički za burger a prilozi su se potpuno razmazali. Ne bih nikom u životu preporučio da tamo jede burger, zato što to nije burger, i to je to. Uopšte ne ulazeći u to da li je meso kvalitetno, da li je obrok obilan… To mi ništa nije relevantno, ako sam dobio potpuno drugu stvar od one koju sam tražio. Dakle, iz Baš paba jedeš samo noću pijan kad ti uopšte nije važno šta ćeš da jedeš.

Sve tekstove istovremeno objavljujem na platformama Google Maps, Wordpress, Blogspot, Blog.rs, TripAdvisor i FourSquare

Postoje bar dva razloga zašto treba da jedete u "Bagel-Бејгл"

Preporučujem „Bagel-Бејгл“ pekaru-restoran

Prvi je razlog što su to fantastičn i sendviči, a drugi je taj što time što ih jedete, zapravo podržavate žene koje su bile žrtve nasilja i koje su odlučile da uzmu svoju sudbinu u svoje ruke i da otvore ovo socijalno preduzeće.

Bagel je vrsta sendviča koji je popularan u Njujorku i ovi domaći bejglovi su zaista dobri, raznovrsni su i jako ukusni. Zaista ih treba podržati. Sve preporuke za „Bagel-Бејгл“.

Sve tekstove istovremeno objavljujem na platformama Google Maps, Wordpress, Blogspot, Blog.rs, TripAdvisor i FourSquare

Andrea Mia: Malu picu čekali sat i po vremena

Ne preporučujem splav Andrea Mia

Došli smo na splav Andrea Mia da popijemo piće, pojedemo možda neku picu, ali konobar je od porudžbine, koja je imala tri stavke (kafu, kiselu vodu i picu), zapamtio samo kiselu vodu. Onda je doneo kafu sa velikim zakašnjenjem, da bismo na kraju malu picu čekali sat i po vremena. Na kraju, picu nismo ni sačekali nego smo platili i otišli bez da smo pojeli picu. Konobar se čak nije ni izvinio, nego se naljutio; bio je bezobrazan i tražio je od nas da imamo razumevanja zato što je subota.

Jeste bila gužva, ali su ljudi koji su došli pola sata posle nas, dobili veliku picu u roku od pola sata.

Konobar je bio nesnosan. Iako smo mi išli vrlo često na Andreu Miu, sada ćemo stvarno dva putra zmisliti pre nego što dođemo ovde ponovo.

Sve tekstove istovremeno objavljujem na platformama Google Maps, Wordpress, Blogspot, Blog.rs, TripAdvisor i FourSquare

Izbegavajte Knežev han u Topoli

Ne preporučujem restoran Knežev han u Topoli

Usluga je jako (jako, jako) spora, neorganizovana i, sve u svemu, loša. U polupraznom restoranu smo čekali sat vremena hranu koju smo naručili, i to samo jednu porciju. Ta loša usluga ide do te mere da su noževi tupi i da je hrana poluživa i žilava. Lepinje su hladne. To je manje-više to, ne bih više trošio reči na ovo mesto. Samo ga izbegavajte.

Sve tekstove istovremeno objavljujem na platformama Google Maps, Wordpress, Blogspot, Blog.rs, TripAdvisor i FourSquare

Tople preporuke za District 034

Preporučujem restoran District 034 u Kragujevcu

Doručak je ovde bio izuzetno lep: ukusan i baš obilan. Sve što smo naručili bilo je stvarno dobro, kafa je bila odlična, a i crni čaj sa mlekom. Imaju jako lepu baštu i bilo nam je uživanje da dođemo ovde na doručak i kafu. Atmosfera je jako prijatna, tako da nismo ni primetili da smo tu skoro 2 sata: pričali smo, uživali, odmorili se...

Sve tekstove istovremeno objavljujem na platformama Google Maps, Wordpress, Blogspot, Blog.rs, TripAdvisor i FourSquare

Kafana Pećinar je pokidala!

Preporučujem kafanu Pećinar u Ljubišu

Sa druge strane vrha Tornik kod Zlatibora, u selu Ljubišu, nalazi se sjajna kafana Pećinar.

Imaju samo 3 jela u ponudi; predjelo, pastrmku (koja je besprekorno sveža, pošto imaju svoj ribnjak iza kafane) i teletinu pod sačem. Dva predjela su bila toliko obilna da su dvoje od nas petoro odustali od glavnog jela. U tom predjelu sve je bilo apsolutno fantastično: projara, paprika iz turšije, cvekla sa belim lukom, ajvar, kajmak, domaći stari sir, kriške krompira sa slaninom, pita sa zeljem, kiselo mleko, oval pršute, suvog vrata, kobasice... možda sam čak nešto i zaboravio.

Mi smo prvo naručili neki sok od malina koji je bio jako gust i dobar, iako je sezona maline prošla. Pošto smo bili prvi gosti tog dana, poslužili su nam i rakiju medovaču sa propolisom, potpuno neverovatnog ukusa. Takvu medovaču nikad nisam pio. Posle predjela sam pojeo malo teletine pod sačem, koja je bila toliko lepa da mi prosto bi žao što ne možemo da pojedemo sve što smo dobili. Ipak, oni su nam na kraju spakovali sve što nismo pojeli i poklonili nam pola litre vina da imamo za uz put.

Ambijent je jako lep, čak imaju i sobe u kojima može da se prenoći. Tu smo svratili na ručak, ali sam odlučio da ću da dođem tu prvom sledećom prilikom na nekoliko dana. Sve u svemu, najtoplije preporuke za Pećinar u Ljubišu.

Sve tekstove istovremeno objavljujem na platformama Google Maps, Wordpress, Blogspot, Blog.rs, TripAdvisor i FourSquare

Osvetljenje + muzika = atmosfera

Preporučujem kafić „Bela kuća” u Valjevu

Super atmosfera, osvetljenje jako lepo, muzika vrlo prijatna. Plus uvek ima neka lepa izložba fotografija ili slika. Jedan je od lepših kafića u Valjevu.

Sve tekstove istovremeno objavljujem na platformama Google Maps, Wordpress, Blogspot, Blog.rs, TripAdvisor i FourSquare

Ima jedna krčma u planini

Preporučujem Krčmu Gaj na Zlatiboru

Krčma nudi tradicionalnu seosku hranu zapadne Srbije: projare, palente, komplet lepinje, jaja, pršut, kajmak, siri ostale razne lokalne specijalitete. Nalazi se u relativnoj blizini spomenika Streljanim partizanima na Zlatiboru, u selu Gajevi. Dobro mesto za probati zlatiborsku seosku hranu. Za one koji nikad nisu probali, klopa je stvarno super.

Sve tekstove istovremeno objavljujem na platformama Google Maps, Wordpress, Blogspot, Blog.rs, TripAdvisor i FourSquare

Lepinja je kompletna kod Šuljage

Preporučujem pekaru Šuljagu u Užicu

Čuli smo da je pekara Šuljaga naširoko poznata po tradicionalnom načinu pripremanja komplet lepinje, pa smo odlučili da je probamo. Ona se nalazi u samom centru Užica i prodaje samo komplet lepinje. Ako želite da stvarno iskusite pravu komplet lepinju, onda je to kod Šuljage.

Bitno je znati i kako se jede komplet lepinja: otvori se poklopac lepinje, koji se kida i umače u sredinu u kojoj su kajmak, jaja i pretop, zatim se i donji deo kida po obodu i umače, da bi na kraju pojeli celu lepinju. Kad god budem u užičkom kraju, svratiću kod Šuljage na komplet lepinju.

Sve tekstove istovremeno objavljujem na platformama Google Maps, Wordpress, Blogspot, Blog.rs, TripAdvisor i FourSquare

Prosvetljenje kod Bore u Rosuljama

Preporučujem kafanu „Kod Bore” u Rosuljama

Bili smo sa prijateljima na najboljem roštilju u poznatom delu Svemira. Kad sam prvi put jeo roštilj u Rosuljama, imao sam neku vrstu prosvetljenja, jer sam video koliko dobro meso može da bude i potpuno su mi se promenili standardi kojima procenjujem šta je dobro, a šta nije, u pogledu roštilja. On je jedan od „krivaca” što mi skoro nikad ne jedemo roštilj na ulici, i generalno u Beogradu po kafanama čak ni ne razmišljamo da ga naručimo, jer svaki roštilj poredimo automatski sa ovim, a obično ne može da se poredi.

Ono što treba posebno istaći je živa pljeskavica od junećeg mesa umešanog sa lukom i u ulju, sa prepečenim hlebom. Bolja od tartar bifteka u najskupljim restoranima. Kobasice sami prave.

Dimljenje vešalice su takođe fantastične. Verovatno nikada nisam jeo bolji roštilj od ovoga. Kada smo u Valjevu, ovo nam je jedna od redovnih destinacija, makar došli samo na dva dana, trudimo se da nam bar jedan obrok bude kod Bore u Rosuljama.

Sve tekstove istovremeno objavljujem na platformama Google Maps, Wordpress, Blogspot, Blog.rs, TripAdvisor i FourSquare

Sufle peva u Operi

Preporučujem poslastičarnicu Opera u Valjevu

Na raznim mestima i u raznim zemljama smo jeli sufle, ali nikada kao ovaj u Operi u Valjevu. Fantastično je koliko je ovaj čokoladni sufle tečan unutra, a uz njega se dobiju i dve kugle kvalitetnog italijanskog sladoleda. Bio je stvarno dobar jer dolazi do izražaja ta njegova specifična struktura. Ovde se servira uz vodu sa nanom i malo limuna. Cena je pristupačna, a usluga na nivou. Kad pomislim na sufle, ja mislim upravo na ovakav.

Sve tekstove istovremeno objavljujem na platformama Google Maps, Wordpress, Blogspot, Blog.rs, TripAdvisor i FourSquare

Slobodno zaobiđite Oklagiju u Takovskoj

Ne preporučujem „Oklagija domaće pite” u Takovskoj

Juče ujutru sam se našao u gradu i pitao sam za preporuku šta da jedem. Preporučena mi je prodavnica pita ili pitara, kako bih to nazvao, koja se zove „Oklagija”, i koja se nalazi u Takovskoj. Hteo sam da pojedem pitu od pečuraka. Problem je što je njihova pita više imala ukus kao da je kuvana nego da je pečena, uopšte nije hrskava, nego je potpuno neko gnjecavo, grozno testo. Očekujem da se ovakva pita pravi sa sitno seckanim pečurkama, lukom (koji nije obavezan) i biberom, a bitno je da se sve to prethodno dobro uprži. U Oklagiji kao da su uzeli one pečurke koje se prodaju u tegli, u marinadi, i bez ikakve pripreme ih poređali po testu i stavili pitu da se peče. Ima dovoljno mesta u centru grada gde može lepo da se jede, ovo samo preskočite.

Sve tekstove istovremeno objavljujem na platformama Google Maps, Wordpress, Blogspot, Blog.rs, TripAdvisor i FourSquare